panelarrow

Vedonlyönti raveissa

Vedonlyönti hevosista on ollut aina osa raviurheilua. Toto aloitti jo 1928, mutta peliehdot eivät olleet houkuttavat joten peli kuoli luonnollisen kuoleman. Toto aloitettiin uudelleen vuonna 1965, nyt paremmilla ehdoilla ja ravivedonlyönti on kukoistanut Suomessa siitä lähtien.

Siitä alkoi myös raviurheilun kukoistuskausi Suomessa, uusia ratoja perustettiin ja toiminta muuttui entistä ammattimaisemmaksi. Osittain siis vedonlyönnin ansiosta myös suomenhevosen kanta on pysynyt hyvänä, samaan aikaan kun hevosten käyttö pelloilla ja metsätöissä väheni roimasti: toisaalta hevosista on ehkä muotoutumassa tai muotoutunut jo erilainen rotu kuin alkuperäinen, kun nopeutta arvostetaan muita ominaisuuksia enemmän jalostuksessa.  Suomessa järjestetään nykyään useita kymmeniä ravikilpailuja vuosittain, jo pelkästään korkeimmalla tasolla.

Ennen internet-aikaa vetoa sai lyödä vain kahden valtiollisen yhdistyksen huomassa, V5-pelistä valtakunnallisesti vastaa Veikkaus ja Finntoto hoitaa vedonlyönnin radoilla: nyt ravureista voi lyödä vetoa myös netissä, esimerkiksi Betsafe sivuilla. Ravit ovat olleet melkeinpä pääasiallinen vedonlyönnin muoto Suomessa ennen nykyistä internet-aikaa, jalkapallostahan saattoi lyödä vetoa Veikkauksen kupongilla, mutta ei otteluissa: ensimmäiset ammattimaiset vedonlyöjät toimivat raveissa, mutta helppoa ravivetomiljonääriksi tuleminen ei ole. Niin kuin missä tahansa urheilussa, mikään ei ole varmaa, ja hevosten suhteen yksi hankaluus on se että yksittäisen hevosen raviura on lyhyt. Suomenhevoset aloittavat kilpailut kolmivuotiaana, ja lopettavat usein jo viisivuotiaina, joillain saattaa olla pitempi ura. lämminveriset aloittavat vuotta nuorempina mutta eivät ravaa sen pitempään. Radoille tulee siis jatkuvasti uusia, ’mustia hevosia’, ja ne, joiden suoritusta on opittu ennakoimaan, jäävät eläkkeelle. Ravihevosten kasvattajat myös tietävät, että hyvä kantakirja ei ole sekään varma takuu hyvästä suorituksesta, vaikka se auttaa paljon. Aivan pystymetsästä harvoin singahtaa Kuninkuusravien voittajaa, mutta toisaalta kaikki varsat joilla on samat vanhemmat eivät nekään silti juokse tasajalkaa. Ainakin hevosten kantakirjasta vedonlyöjä voi päätellä jotain, toisin kuin vaikkapa jalkapalloilijoiden.